SOSUL BECHAMEL este socotit regele sosurilor albe, iar reteta sa a suferit numeroase schimbari, unele dintre acestea impunandu-se ca sosuri de sine statatoare. Consistenta corecta pentru un sos Bechamel – subtire, mediu sau gros – depinde de cum urmeaza a fi folosit. Reţeta de mai jos este pentru o consistenţă medie.
Ingrediente
(pentru 600 ml sos Bechamel)
o ceapă mică, tăiată în jumătate
4 cuişoare întregi
600 ml lapte - de preferinţa unul mai gras
o foaie de dafin
45 g unt
45 g făină
sare
piper alb, măcinat
nucşoară, proaspăt rasă
100 ml smântână de gatit – opţional
Mod de pregătire
- Se înfig cuişoarele în cele două jumătăţi de ceapă. Se pun apoi într-o oală, împreună cu foaia de dafin şi laptele, la foc mediu. 4 minute fără sa dea în clocot.
- Se topeste untul pe foc mic într-o altă cratiţă.
- Se adauga faina si se amesteca bine cu telul pana obtinem o crema, apoi lasam pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amestecam mereu.
- Începem sa adaugam lapte(strecurat ), încet... ca la maioneza, până se încorporează.
- Lasati la fiert sosul inca 1 minut amestecând mereu.
- Se condimentează cu sare, piper şi nucşoară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu