miercuri, 6 iunie 2012

Chec aperitiv - reteta usoara

Ingrediente 
un ardei rosu,
un ardei galben,
un ardei verde,
un piept de pui mare,
100 g kaizer,
100 g masline negre,
200 g ciuperci,
o legatura de ceapa verde,
4 linguri de ulei,
8 oua
2 cani de faina,
250 g smantana,
8 linguri de gris,
un praf de copt,
100 g cascaval afumat
    sare după gust

Pregatire
Taiem pieptul de pui cubulete si le calim putin in ulei. Separat curatam ceapa, o tocam marunt si o calim in uleiul in care am calit pieptul si l-am scos intr-un vas. Separat spalam ciupercile si le taiem marunt, le calim  pana se inmoaie.  scoatem ciupercile  intr-un castron peste care adaugam ardeii  spalati, curatat si taiati cuburi. Se taie, de asemenea,  kaizerul si maslinele cubulete si se pun impreuna cu celelalte. Ouale, se bat spuma.Se adaugă smantana amestecata cu gris si apoi faina  amestecată cu praful de copt. In compozitia obtinuta se pune amestecul de legume.Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si la final se adauga cascavalul afumat  dat pe razatoarea mare.
Se unge tava  cu ulei si se tapeteaza cu faina dupa care se toarna compozitia. Se tine la cuptorul dinainte incins 45 de mintue.
Precizez: cantitatile folosite sunt cam pentru doua tavi de chec si pentru o masa de 4-5 persoane. 
Acest chec aperitiv est foarte consistent, dupa cum va dati seama din ingredientele folosite.

marți, 5 iunie 2012

Tort de mere - reteta

Ingrediente: 
5 mere,
3 linguri de zahar,
6 oua,
6 linguri zahar,
6 linguri faina,
frisca.

Mod de preparare:
Acest tort de mere este preferatul meu.
In cratita in care se face tortul se caramelizeaza 3 linguri de zahar si se intind cit se poate pe peretii cratitei. Merele se pun intregi, dar fara cotor si se aseaza pe fundul cratitei (peste zaharul caramelizat), astfel incit sa toata suprafata cratitei..
Albusurile se bat spuma tare, cu mixerul (atunci cind se intoarce cratita sa nu curga). Se adauga cele 6 linguri de zahar si se bate pâna devine o bezea tare. Se adauga galbenusurile, apoi se pune si faina.
Acest aluat se toarna peste mere si se pune la cuptor, care trebuie sa fie bine incins, cca.45 min. (se verifica cu paiul sau scobitoarea). Dupa ce este copt, se rastoarna imediat pe un platou. Dupa ce s-a racit, se imbraca cu frisca

luni, 4 iunie 2012

Cartofi frantuzesti - reteta

Ingrediente
5-6 cartofi - dimensiuni potrivite
5 oua
500 g smantana
sare
100 g bacon - optional

Mod de pregatire
Eu fac de cele mai multe ori varianta fara bacon pentru ca folosim cartofii frantuzesti ca pe garnitura. Dar cand ii mancam ca fel principal, folosesc si bacon. Este ore reteta foarte usoara si delicioasa.
Se fierb cartofii in coaja ( ii scoateti din apa cand sunt aproape fierti,). Se fierb si ouale tari.
Cartofii se taie rondele si se aseaza primul strat intr-o tava. Dupa fiecare strat a adaugati sare! Acest strat se unge cu smantana din abundenta. Stratul doi se face din cele 5 oua taiate rondele. Stratul de oua se unge iar cu smantana din abundenta. Stratul trei este format din rondele de cartofi la fel ca primul. Deasupra se pune iar smantana din abundenta. Se pun la cuptor pana cand se rumenesc.
Pentru varianta cu bacon dupa stratul de oua se mai presara un strat de bacon.

duminică, 3 iunie 2012

Totul despre patrunjel


Patrunjelul, unul dintre cele mai cunoscute si apreciate zarzavaturi, consumat deseori in salate si preparate culinare este un tonic general, un antioxidant si un purificator al organismului. Datorita compozitiei sale el intareste imunitatea, are proprietati antitumorale si antialergice indeplinind un rol important in distrugerea radicalilor liberi.

De la patrunjel trebuie sa folosim totul atat radacina cat si frunzele.
Iata si cateva preparate:

Sucul de frunze



Pentru a obtine sucul de patrunjel verde se mixeaza o mana de frunze proaspete, la care s-au adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora la macerat, apoi se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat obtinut din frunze de patrunjel este un puternic medicament, care de obicei nu se administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se iau de 4 ori pe zi, cate 4-6 linguri de suc de frunze de patrunjel, diluate in cate un sfert de pahar de suc de morcov.

Sucul de radacina

In functie de mijloacele avute la dispozitie, se poate prepara in doua moduri:
Varianta I - cu storcatorul centrifugal: Este cea mai simpla metoda si presupune sa avem un storcator de fructe centrifugal (cum se gasesc in comert). Radacinile de patrunjel se spala bine, eventual frecandu-le cu o perie aspra, dar fara a le razui cu cutitul, intrucat astfel s-ar pierde anumite vitamine si enzime pretioase continute de coaja subtire de la suprafata. Dupa spalare, se taie bucati, apoi se pun in centrifuga (nu se tin inainte in apa sau la frigider). Sucul care rezulta se consuma imediat sau se pune intr-o sticla cu dop si se lasa la racoare. Se bea in maximum 30 de minute de la preparare, diluat in proportia de 1:3 in suc de morcov.
Varianta II - prin tocare urmata de filtrare manuala: Radacinile de patrunjel se spala si se taie marunt, dupa care se trec prin masina manuala de tocat carne. Pasta astfel obtinuta se filtreaza printr-un tifon pus in doua, asa incat sucul obtinut in final sa fie cat mai limpede. Sucul se pune deoparte, iar reziduul rezultat se foloseste in scopuri culinare sau se arunca. Administrarea se face, de asemenea, la scurta vreme (maximum 30 de minute) dupa obtinerea sucului.




Pulberea

Se obtine din seminte de patrunjel, prin macinarea cu rasnita electrica de cafea sau prin sfaramarea in piua (urmata de cernere prin sita pentru faina alba). Dupa macinare, pulberea se pastreaza la frigider intr-un borcan bine inchis, pentru a nu se evapora uleiurile volatile. Se administreaza jumatate de lingurita rasa, de 2-3 ori pe zi.

Cataplasma

Radacina de patrunjel se da prin razatoarea fina si apoi se inveleste intr-un tifon. Se aplica pe locul afectat vreme de 30-60 de minute, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer. De regula, aplicatiile se fac zilnic, vreme de minimum 7 zile.


Patrunjelul este folosit din cele mai vechi timpuri. Stramosii nostri dacii il foloseau ca elixir de frumusete si fertilitate pentru femei. Romanii foloseau radacina de patrunjel pentru gladiatori. Se considera că luptatorul care mancase rădăcina patrunjelului își consumase moartea și, ca atare, nu mai avea a se teme de ea, dobândind un curaj teribil. Grecii antici spuneau despre pătrunjel ca ar fi guvernat de zeul lumii subterane a defuncților, Hades, și de consoarta sa, Persefona. Ca atare, el era folosit pentru a înlesni comunicarea cu cei decedați, dar și pentru transcenderea fricii de moarte și pentru menținerea tinereții. Celții, la fel ca si dacii, administrau, cu doua zile înainte de lună plină, mari cantități de rădăcină de pătrunjel tinerelor femei, pentru a le ajuta să rămână însărcinate și pentru a naște ușor. In Evul Mediu se considera că pătrunjelul se află sub influența astrală a planetei Mercur. Ca atare, folosirea lui îmbunătățea circulația sanguină, activitatea nervoasă, capacitățile de comunicare, dar și capacitățile de comerciant ale celui care il folosea..

Trucuri :

Pentru ca pe acest blog vorbim despre mancare primul sfat este pentru sosuri.
1.Sosurile în care adăugaţi pătrunjel vor fi mai parfumate dacă înainte de a-l toca, ţineţi pătrunjelul 10 minute în puţină apă caldă, pe care o adăugaţi în sos odată cu patrunjelul tocat.
2. Patrunjelul  respinge insectele dăunătoare şi a atrage pe cele benefice. Deci il puteti planta prin toata gradina.
În special roşiilor le prieşte să fie cultivate lângă pătrunjel, întrucât această plantă atrage viespile, care omoară viermele cu corn.
3. Pătrunjelul plantat lângă tufişurile de trandafiri vor face trandafirii mai mirositori. Nu acelasi lucru se intampla si cu menta.

sâmbătă, 2 iunie 2012

Ciorba de burta

Ingrediente - 1 kg 1/2 de burta prefiarta - taiata suvite
- 1 kg de carne de vita (sau os de vita - dă un gust mai bun)
- zarzavat pt supa: 1-2 morcovi, telina, 1 pastarnac, 1-2 radacina de patrunjel
- piper boabe (verde si negru)
- 1-2 ardei iuti (in functie de cat de iute va place)
- un borcan de gogoşari în oţet
- 1 capatana mare de usturoi
- 1/2 cutie de smântâna de smantana
- 5-6 galbenusuri de ou
- 2 linguri de faina

Mod de pregatire


Se decongeleaza burta suvite si se pune apoi in apa cu putina sare.
Intr-o oala mare cu apa se pune la fiert osul de vita cu carne si putina sare.Se lasa sa fiarba bine de tot,  sa dea gust zemii, se ia spuma si apoi se scoate si se adauga legumele curatate de coaja dar intregi.Se lasa la fiert pana ce zeama se albeste si devine putin opaca.Se adauga acum burta si se scot legumele.Se mai lasa cam 35-40 de minute sa se inmoaie si burta.
Separat pregatim smantana pentru final,amestecam cu piper, faina, otet şi  gălbenuşurile de ou crud.Apoi se adaugă usturoiul zdrobit.
Se toaca patrunjelul verde şi se presară deasupra atunci cand se serveste..
Se serveste cu ardei iute alaturi si cu inca un castronel de smantana simpla alaturi.Cui ii place poate servi şi cu pastă de hrean. Ciorba de burta nu este atât de greu de pregatit pe cat pare, mai ales daca folositi burta prefiarta. Rezultatul merita tot efortul.

vineri, 1 iunie 2012

Sos Bechamel



SOSUL BECHAMEL este socotit regele sosurilor albe, iar reteta sa a suferit numeroase schimbari, unele dintre acestea impunandu-se ca sosuri de sine statatoare. Consistenta corecta pentru un sos Bechamel – subtire, mediu sau gros – depinde de cum urmeaza a fi folosit. Reţeta de mai jos este pentru o consistenţă medie.


Ingrediente
(pentru 600 ml sos Bechamel)
o ceapă mică, tăiată în jumătate
4 cuişoare întregi
600 ml lapte - de preferinţa unul mai gras
o foaie de dafin
45 g unt
45 g făină
sare
piper alb, măcinat
nucşoară, proaspăt rasă
100 ml smântână de gatit – opţional

Mod de pregătire