duminică, 3 iunie 2012

Totul despre patrunjel


Patrunjelul, unul dintre cele mai cunoscute si apreciate zarzavaturi, consumat deseori in salate si preparate culinare este un tonic general, un antioxidant si un purificator al organismului. Datorita compozitiei sale el intareste imunitatea, are proprietati antitumorale si antialergice indeplinind un rol important in distrugerea radicalilor liberi.

De la patrunjel trebuie sa folosim totul atat radacina cat si frunzele.
Iata si cateva preparate:

Sucul de frunze



Pentru a obtine sucul de patrunjel verde se mixeaza o mana de frunze proaspete, la care s-au adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora la macerat, apoi se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat obtinut din frunze de patrunjel este un puternic medicament, care de obicei nu se administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se iau de 4 ori pe zi, cate 4-6 linguri de suc de frunze de patrunjel, diluate in cate un sfert de pahar de suc de morcov.

Sucul de radacina

In functie de mijloacele avute la dispozitie, se poate prepara in doua moduri:
Varianta I - cu storcatorul centrifugal: Este cea mai simpla metoda si presupune sa avem un storcator de fructe centrifugal (cum se gasesc in comert). Radacinile de patrunjel se spala bine, eventual frecandu-le cu o perie aspra, dar fara a le razui cu cutitul, intrucat astfel s-ar pierde anumite vitamine si enzime pretioase continute de coaja subtire de la suprafata. Dupa spalare, se taie bucati, apoi se pun in centrifuga (nu se tin inainte in apa sau la frigider). Sucul care rezulta se consuma imediat sau se pune intr-o sticla cu dop si se lasa la racoare. Se bea in maximum 30 de minute de la preparare, diluat in proportia de 1:3 in suc de morcov.
Varianta II - prin tocare urmata de filtrare manuala: Radacinile de patrunjel se spala si se taie marunt, dupa care se trec prin masina manuala de tocat carne. Pasta astfel obtinuta se filtreaza printr-un tifon pus in doua, asa incat sucul obtinut in final sa fie cat mai limpede. Sucul se pune deoparte, iar reziduul rezultat se foloseste in scopuri culinare sau se arunca. Administrarea se face, de asemenea, la scurta vreme (maximum 30 de minute) dupa obtinerea sucului.




Pulberea

Se obtine din seminte de patrunjel, prin macinarea cu rasnita electrica de cafea sau prin sfaramarea in piua (urmata de cernere prin sita pentru faina alba). Dupa macinare, pulberea se pastreaza la frigider intr-un borcan bine inchis, pentru a nu se evapora uleiurile volatile. Se administreaza jumatate de lingurita rasa, de 2-3 ori pe zi.

Cataplasma

Radacina de patrunjel se da prin razatoarea fina si apoi se inveleste intr-un tifon. Se aplica pe locul afectat vreme de 30-60 de minute, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer. De regula, aplicatiile se fac zilnic, vreme de minimum 7 zile.


Patrunjelul este folosit din cele mai vechi timpuri. Stramosii nostri dacii il foloseau ca elixir de frumusete si fertilitate pentru femei. Romanii foloseau radacina de patrunjel pentru gladiatori. Se considera că luptatorul care mancase rădăcina patrunjelului își consumase moartea și, ca atare, nu mai avea a se teme de ea, dobândind un curaj teribil. Grecii antici spuneau despre pătrunjel ca ar fi guvernat de zeul lumii subterane a defuncților, Hades, și de consoarta sa, Persefona. Ca atare, el era folosit pentru a înlesni comunicarea cu cei decedați, dar și pentru transcenderea fricii de moarte și pentru menținerea tinereții. Celții, la fel ca si dacii, administrau, cu doua zile înainte de lună plină, mari cantități de rădăcină de pătrunjel tinerelor femei, pentru a le ajuta să rămână însărcinate și pentru a naște ușor. In Evul Mediu se considera că pătrunjelul se află sub influența astrală a planetei Mercur. Ca atare, folosirea lui îmbunătățea circulația sanguină, activitatea nervoasă, capacitățile de comunicare, dar și capacitățile de comerciant ale celui care il folosea..

Trucuri :

Pentru ca pe acest blog vorbim despre mancare primul sfat este pentru sosuri.
1.Sosurile în care adăugaţi pătrunjel vor fi mai parfumate dacă înainte de a-l toca, ţineţi pătrunjelul 10 minute în puţină apă caldă, pe care o adăugaţi în sos odată cu patrunjelul tocat.
2. Patrunjelul  respinge insectele dăunătoare şi a atrage pe cele benefice. Deci il puteti planta prin toata gradina.
În special roşiilor le prieşte să fie cultivate lângă pătrunjel, întrucât această plantă atrage viespile, care omoară viermele cu corn.
3. Pătrunjelul plantat lângă tufişurile de trandafiri vor face trandafirii mai mirositori. Nu acelasi lucru se intampla si cu menta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu